Schaatsen is een geweldige gezinsactiviteit die veel plezier en avontuur biedt. Het is een sport die generaties verbindt en waarbij jong en oud samen kunnen genieten van het magische gevoel van glijden over het ijs. Of je nu op zoek bent naar een leuke winteractiviteit of gewoon wat quality time wilt doorbrengen met je gezin, schaatsen is de perfecte keuze.

Een van de grootste voordelen van schaatsen als gezinsactiviteit is dat het voor iedereen toegankelijk is, ongeacht leeftijd of vaardigheidsniveau. Van peuters die voor het eerst op het ijs staan tot grootouders die al tientallen jaren schaatsen, er is altijd wel een manier om samen plezier te hebben.

Voor jongere kinderen kan schaatsen een spannende ontdekkingsreis zijn. Met behulp van speciale hulpmiddelen zoals pinguïns of stoeltjes kunnen ze hun balans vinden en vertrouwen opbouwen terwijl ze leren schaatsen. Dit zorgt niet alleen voor veel plezier, maar ook voor de ontwikkeling van motorische vaardigheden en evenwicht.

Oudere kinderen kunnen genieten van meer uitdagende activiteiten, zoals races tegen elkaar of het leren van nieuwe schaatstechnieken. Samen als gezin kun je verschillende spelletjes spelen, zoals tikkertje op het ijs of estafette-races, wat zorgt voor veel gelach en competitie.

Schaatsen als gezinsactiviteit biedt ook de mogelijkheid om samen herinneringen te creëren. Denk aan het maken van een traditionele schaatstocht op natuurijs, waarbij je geniet van de prachtige omgeving en elkaar onderweg aanmoedigt. Of misschien willen jullie een keer deelnemen aan een schaatswedstrijd als gezin, waarbij jullie elkaar steunen en trots zijn op elkaars prestaties.

Naast het plezier en de gezonde beweging die schaatsen biedt, is het ook een geweldige manier om te ontsnappen aan de dagelijkse routine en quality time door te brengen met je gezin. Het delen van deze activiteit versterkt de band tussen ouders en kinderen, creëert kostbare momenten en laat zien dat samen plezier hebben belangrijk is.

Dus waar wacht je nog op? Trek je warme kleding aan, bind je schaatsen vast en ga samen met je gezin het ijs op! Of je nu naar een lokale ijsbaan gaat of de natuur in trekt om te genieten van natuurijs, schaatsen als gezinsactiviteit zal jullie zeker veel vreugde en mooie herinneringen brengen. Veel plezier!

 

6 Veelgestelde Vragen over Schaatsen als Gezinsactiviteit

 1. Waar kan ik schaatsen met mijn gezin?
 2. Wat zijn de kosten van schaatsen als gezinsactiviteit?
 3. Zijn er speciale aanbiedingen voor gezinnen die willen schaatsen?
 4. Welke materialen heb ik nodig om te schaatsen als een gezinsactiviteit?
 5. Wat is de beste manier om mijn kinderen te leren schaatsen als een gezinsactiviteit?
 6. Zijn er speciale evenementen waar ik met mijn gezin kan gaan schaatsen?

Waar kan ik schaatsen met mijn gezin?

Er zijn verschillende opties waar je met je gezin kunt gaan schaatsen, afhankelijk van je locatie. Hier zijn enkele suggesties:

 1. Lokale ijsbanen: De meeste steden en dorpen hebben een ijsbaan waar je kunt schaatsen. Deze ijsbanen bieden vaak speciale tijden voor gezinsactiviteiten, zoals familie-uren of kindvriendelijke sessies.
 2. Natuurijs: Als de weersomstandigheden het toelaten en er voldoende dik ijs is gevormd, kun je genieten van het schaatsen op natuurijs. Zoek naar veilige en goedgekeurde locaties, zoals meren, kanalen of speciale natuurijsbanen in jouw omgeving.
 3. Overdekte schaatsbanen: Naast lokale ijsbanen zijn er ook overdekte schaatsbanen die het hele jaar door open zijn. Deze bieden vaak een comfortabele omgeving met goede faciliteiten, zoals verhuur van schaatsen en hulpmiddelen voor beginners.
 4. Evenementlocaties: Tijdens de wintermaanden worden er vaak evenementlocaties opgezet waar je kunt schaatsen. Dit kunnen tijdelijke ijsbanen zijn in parken, winkelcentra of andere openbare ruimtes.

Voordat je op pad gaat, is het raadzaam om de openingstijden en eventuele beperkingen te controleren bij de gekozen locatie. Vergeet niet om warme kleding aan te trekken en indien nodig handschoenen en een muts mee te nemen. Veel plezier met schaatsen met je gezin!

Wat zijn de kosten van schaatsen als gezinsactiviteit?

De kosten van schaatsen als gezinsactiviteit kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Hier zijn enkele mogelijke kostenposten om rekening mee te houden:

 1. Toegang tot de ijsbaan: Veel openbare ijsbanen hebben een toegangsprijs die per persoon kan verschillen. Sommige ijsbanen bieden speciale tarieven voor gezinnen.
 2. Schaatsverhuur: Als je geen eigen schaatsen hebt, moet je mogelijk schaatsen huren bij de ijsbaan. De kosten hiervoor variëren meestal afhankelijk van de duur van de huur.
 3. Schaatsbeschermers: Het is handig om schaatsbeschermers te hebben om je schaatsijzers te beschermen wanneer je niet op het ijs staat. Deze beschermers zijn meestal verkrijgbaar bij de ijsbaan en kunnen een kleine extra kost met zich meebrengen.
 4. Extra uitrusting: Voor jongere kinderen kunnen er speciale hulpmiddelen beschikbaar zijn, zoals pinguïns of stoeltjes, om hen te helpen hun balans te vinden op het ijs. Deze hulpmiddelen worden soms apart verhuurd tegen een extra vergoeding.
 5. Parkeerkosten: Als je met de auto naar de ijsbaan gaat, moet je mogelijk parkeerkosten betalen, afhankelijk van de locatie en het beleid van de ijsbaan.

Het is belangrijk op te merken dat deze kosten slechts indicatief zijn en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke ijsbaan en regio waarin je je bevindt. Het is raadzaam om de website of contactgegevens van de ijsbaan te raadplegen voor actuele informatie over prijzen en eventuele speciale aanbiedingen voor gezinnen.

Zijn er speciale aanbiedingen voor gezinnen die willen schaatsen?

Ja, veel schaatsbanen en schaatsevenementen bieden speciale aanbiedingen voor gezinnen die willen schaatsen. Hier zijn een paar mogelijke aanbiedingen:

 1. Gezinskaart: Veel ijsbanen bieden gezinskaarten aan, waarbij je als gezin een voordelig tarief betaalt in plaats van individuele tickets te kopen. Deze kaarten zijn meestal geldig voor een bepaald aantal personen (bijvoorbeeld twee volwassenen en twee kinderen) en kunnen een aanzienlijke korting bieden.
 2. Familietickets: Sommige schaatsevenementen of ijsbanen bieden speciale familietickets aan, waarmee het hele gezin tegen een gereduceerd tarief kan genieten van het schaatsplezier. Deze tickets kunnen online worden gekocht of soms zijn ze beschikbaar bij de kassa op de dag zelf.
 3. Combinatiedeals: In sommige gevallen worden er combinatiedeals aangeboden waarbij je naast het schaatsen ook toegang hebt tot andere attracties of faciliteiten. Denk bijvoorbeeld aan een arrangement waarbij je na het schaatsen kunt genieten van een warme chocolademelk en iets lekkers in het café van de ijsbaan.
 4. Seizoenspassen: Als jouw gezin regelmatig gaat schaatsen, kan het voordelig zijn om seizoenspassen aan te schaffen. Met deze passen krijg je onbeperkte toegang tot de ijsbaan gedurende het hele seizoen, wat uiteindelijk kostenbesparend kan zijn als je regelmatig gaat schaatsen.

Het is raadzaam om de websites van lokale ijsbanen, schaatsevenementen en recreatiecentra te raadplegen voor actuele aanbiedingen en kortingen voor gezinnen. Daarnaast kunnen lokale gemeenten of sportverenigingen ook speciale regelingen hebben voor gezinnen die willen schaatsen. Vergeet niet om op de hoogte te blijven van eventuele seizoensgebonden aanbiedingen, zoals speciale tarieven tijdens vakanties of feestdagen. Veel plezier met schaatsen!

Welke materialen heb ik nodig om te schaatsen als een gezinsactiviteit?

Om te schaatsen als gezinsactiviteit zijn er een paar essentiële materialen die je nodig hebt. Hier is een lijst van de belangrijkste items:

 1. Schaatsen: Zorg ervoor dat elk gezinslid een paar goed passende schaatsen heeft. Er zijn verschillende soorten schaatsen, zoals kunstschaatsen of ijshockeyschaatsen, dus kies degene die het beste bij jullie behoeften past. Vergeet niet om de schaatsen regelmatig te slijpen om optimale prestaties op het ijs te garanderen.
 2. Warme kleding: Kleed jezelf en je gezin in warme kledinglagen om je comfortabel te voelen tijdens het schaatsen. Denk aan thermisch ondergoed, een dikke trui of jas, een muts, handschoenen en dikke sokken. Het is ook handig om waterdichte broeken of overalls te dragen om droog te blijven op het ijs.
 3. Helmen: Veiligheid staat voorop, vooral als kinderen deelnemen aan het schaatsen. Het dragen van helmen kan hoofdletsel helpen voorkomen in geval van een val of botsing. Zorg ervoor dat alle kinderen en beginners in het gezin een goed passende helm dragen.
 4. Beschermers: Overweeg ook knie-, elleboog- en polsbeschermers voor extra veiligheid, vooral voor kinderen die nog leren schaatsen of onstabiel op het ijs zijn.
 5. Tassen en rugzakken: Neem een tas mee waarin je alle benodigde spullen kunt opbergen, zoals extra kleding, snacks, waterflessen en EHBO-benodigdheden. Een rugzak kan handig zijn om alles georganiseerd te houden tijdens het schaatsen.
 6. Extra accessoires: Afhankelijk van de omstandigheden kun je overwegen om extra accessoires mee te nemen, zoals een ijskrabber voor het schoonmaken van het ijsoppervlak, een handdoek om je af te drogen na het schaatsen of zelfs een thermosfles met warme dranken om op te warmen.

Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen bij je hebt voordat je gaat schaatsen als gezin. Op die manier kunnen jullie allemaal optimaal genieten van deze leuke en gezonde activiteit op het ijs!

Wat is de beste manier om mijn kinderen te leren schaatsen als een gezinsactiviteit?

Het leren schaatsen als gezinsactiviteit kan een geweldige ervaring zijn voor zowel kinderen als ouders. Hier zijn enkele tips om je kinderen te helpen leren schaatsen en er een leuke gezinsactiviteit van te maken:

 1. Begin met de basis: Zorg ervoor dat je kinderen stevige en goed passende schaatsen hebben. Begin op een rustige plek, zoals een ijsbaan of een bevroren meer, waar veel ruimte is om te oefenen zonder al te veel drukte.
 2. Bouw vertrouwen op: Laat je kinderen wennen aan het ijs door ze eerst te laten wennen aan het gevoel van glijden. Moedig hen aan om zich vast te houden aan de boarding of gebruik te maken van hulpmiddelen zoals pinguïns of stoeltjes om hun evenwicht te vinden.
 3. Leer de basisvaardigheden: Leer je kinderen hoe ze moeten staan, buigen en bewegen op het ijs. Oefen met kleine stapjes en laat ze wennen aan het gevoel van glijden.
 4. Speelse activiteiten: Maak van het leren schaatsen een speelse activiteit door spelletjes toe te voegen. Speel bijvoorbeeld tikkertje op het ijs of organiseer estafette-races waarbij jullie als gezin tegen elkaar strijden.
 5. Geef het goede voorbeeld: Laat zien hoe leuk schaatsen kan zijn door zelf actief mee te doen en enthousiast te zijn. Kinderen leren vaak door observatie, dus laat zien hoe je plezier hebt op het ijs en moedig hen aan om hetzelfde te doen.
 6. Geduld en positiviteit: Wees geduldig en moedig je kinderen aan, zelfs als ze vallen of moeite hebben met bepaalde bewegingen. Moedig hen aan om door te zetten en geef complimenten voor hun inspanningen.
 7. Neem lessen: Overweeg om lessen te nemen bij een schaatsschool of instructeur. Professionele begeleiding kan je kinderen helpen bij het ontwikkelen van de juiste techniek en hen meer zelfvertrouwen geven.
 8. Blijf veilig: Zorg ervoor dat je kinderen altijd beschermende kleding dragen, zoals een helm en knie- en elleboogbeschermers. Leer hen ook de basisregels van veiligheid op het ijs, zoals het vermijden van drukke gebieden en het uitkijken voor andere schaatsers.

Onthoud dat leren schaatsen een proces is dat tijd kost. Wees geduldig, maak plezier en geniet van de gezinsactiviteit samen. Met de juiste begeleiding zullen je kinderen al snel hun eigen schaatstechniek ontwikkelen en kunnen jullie samen genieten van deze geweldige sport!

Zijn er speciale evenementen waar ik met mijn gezin kan gaan schaatsen?

Absoluut! Er zijn verschillende speciale evenementen waar je met je gezin kunt gaan schaatsen en samen plezier kunt hebben. Hier zijn een paar populaire evenementen die je zou kunnen overwegen:

 1. Familiedagen op de ijsbaan: Veel ijsbanen organiseren speciale familiedagen waarop ze verschillende activiteiten en spelletjes aanbieden voor gezinnen. Deze dagen zijn vaak gericht op het creëren van een leuke en veilige omgeving voor kinderen en ouders om samen te schaatsen.
 2. Winterfestivals: Tijdens winterfestivals worden vaak ijsbanen opgezet waar gezinnen kunnen genieten van het schaatsen in een feestelijke sfeer. Deze festivals bieden vaak ook andere winterse activiteiten, zoals kerstkraampjes, muziekoptredens en lekkernijen.
 3. Schaatsparades: Sommige steden organiseren schaatsparades waarbij gezinnen kunnen deelnemen aan een georganiseerde tocht door de stad op het ijs. Dit is een geweldige manier om samen met andere gezinnen te schaatsen en tegelijkertijd de stad en haar bezienswaardigheden te verkennen.
 4. Schaatswedstrijden voor gezinnen: Er worden ook speciale schaatswedstrijden georganiseerd waarbij gezinnen als team kunnen deelnemen. Dit kan variëren van estafette-races tot ouder-kindwedstrijden, waarbij plezier en samenhorigheid centraal staan.
 5. Natuurijs evenementen: Als er sprake is van natuurijs, worden er vaak speciale evenementen georganiseerd op meren, kanalen of andere natuurlijke ijsbanen. Deze evenementen kunnen variëren van schaatstochten tot ijsfestivals, waarbij gezinnen kunnen genieten van het schaatsen in een prachtige omgeving.

Het is raadzaam om de lokale evenementenkalender te raadplegen of contact op te nemen met de plaatselijke ijsbaan om te zien welke speciale evenementen er bij jou in de buurt worden georganiseerd. Zo kun je samen met je gezin genieten van een onvergetelijke schaatservaring en plezier hebben tijdens deze speciale gelegenheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.