Kunstijs: De Magie van het Eeuwige IJs

In Nederland zijn we gezegend met vele prachtige natuurijsbanen, waar schaatsliefhebbers zich kunnen verliezen in de betoverende wereld van het winterijs. Maar wat als de vorst niet meewerkt? Gelukkig hebben we dan kunstijsbanen, die ons altijd een plek bieden om onze schaatspassie te beoefenen, ongeacht het weer.

Kunstijsbanen zijn fascinerende creaties. Ze worden gemaakt door water op een speciaal geprepareerde ondergrond te sproeien en vervolgens te bevriezen. Dit proces herhaalt zich meerdere keren totdat er een dikke laag ijs ontstaat die sterk genoeg is om schaatsers te dragen. Het resultaat is een perfect glad oppervlak waarop we vrij kunnen glijden en onze schaatstechniek kunnen verbeteren.

Eén van de grootste voordelen van kunstijsbanen is dat ze onafhankelijk zijn van de weersomstandigheden. Terwijl natuurijs afhankelijk is van strenge vorst en vaak maar kort beschikbaar is, biedt kunstijs ons de mogelijkheid om het hele jaar door te schaatsen. Of het nu hartje zomer of midden in de winter is, kunstijsbanen staan altijd voor ons klaar.

Bovendien zijn kunstijsbanen vaak uitgerust met moderne faciliteiten die het schaatsplezier vergroten. Denk aan overdekte ijsbanen met verwarmde tribunes, verlichting voor avondsessies en geluidsinstallaties die zorgen voor een gezellige sfeer. Deze banen zijn niet alleen geschikt voor recreatief schaatsen, maar ook voor trainingen, wedstrijden en evenementen.

Voor jonge schaatsers biedt kunstijs de ideale omgeving om de basisbeginselen van het schaatsen onder de knie te krijgen. Met behulp van ervaren trainers kunnen kinderen op een veilige manier leren schaatsen en hun vaardigheden ontwikkelen. Daarnaast zijn er vaak speciale uren gereserveerd voor schoolschaatsen, waarbij scholen de kans krijgen om hun leerlingen kennis te laten maken met deze prachtige sport.

Kunstijsbanen zijn ook belangrijk voor de ontwikkeling van talentvolle schaatsers. Ze bieden professionele trainingsfaciliteiten die nodig zijn om op hoog niveau te presteren. Veel succesvolle Nederlandse schaatsers hebben hun basis gelegd op kunstijsbanen en hebben zich daar kunnen ontwikkelen tot wereldtoppers.

De magie van kunstijs zit hem niet alleen in het feit dat het ons altijd een plek biedt om te schaatsen, maar ook in de gemeenschap die eromheen ontstaat. Op kunstijsbanen komen mensen samen, delen ze hun passie en genieten ze van gezamenlijke activiteiten. Het is een plek waar vriendschappen worden gesmeed en herinneringen worden gemaakt.

Dus of het nu vriest dat het kraakt of de temperaturen boven nul blijven, kunstijsbanen zijn er om ons te verwelkomen en ons de kans te geven om onze schaatsdromen waar te maken. Laten we genieten van de magie van het eeuwige ijs en blijven schaatsen, ongeacht het weer.

 

9 tips over kunstijs

  1. Probeer altijd om kunstijs te gebruiken dat is gemaakt van goede kwaliteit ijs; dit betekent minder smelten en een betere prestatie.
  2. Zorg er altijd voor dat je de juiste maat schaatsen hebt, zodat je comfortabel kunt schaatsen op kunstijs.
  3. Verminder de druk die je uitoefent op het ijs door te oefenen met verschillende technieken zoals glijden, draaien en stuiteren.
  4. Zorg voor een goed onderhoud van de schaatsbladen, zodat ze scherp blijven en het ijs niet beschadigd raakt tijdens het schaatsen.
  5. Breng eerst wat warmte toe aan de lagers voordat je gaat schaatsen om ervoor te zorgen dat ze soepel draaien en geolied blijven tijdens het gebruik van kunstijsbaan of ander oppervlakte waarop je gaat schaatsen .
  6. Schaatsers moeten hun evenwichtsvermogen verbeteren door regelmatig oefening te doen met balansbalk of andere hulpmiddelen die balanceren help verbeteren .
  7. Neem regelmatig rustpauzes tussen trainingseenhede als je vaak op kunstijs traint ,zodat je spieren genoeg rust krijgen om optimale prestaties te leveren .
  8. Gebruik altijd bescherming zoals kniebeschermers , elleboogbeschermers etc als extra beveiliging binnendringende object in contact met uw lichaam kan voorkomen .
  9. Wees voorzichtig binnendringende object zoals steentjes , stukken glas

Probeer altijd om kunstijs te gebruiken dat is gemaakt van goede kwaliteit ijs; dit betekent minder smelten en een betere prestatie.

Probeer altijd kunstijs van goede kwaliteit te gebruiken voor de beste schaatservaring

Als het gaat om schaatsen op kunstijs, is de kwaliteit van het ijs van groot belang. Het gebruik van kunstijs van goede kwaliteit kan het verschil maken tussen een soepele, plezierige schaatssessie en een minder bevredigende ervaring.

Kunstijsbanen worden gemaakt door water op een speciale ondergrond te sproeien en te bevriezen. Het is belangrijk dat dit proces zorgvuldig wordt uitgevoerd om een glad en stevig ijsoppervlak te creëren. Bij kunstijs van goede kwaliteit zal er minder smeltwater ontstaan, wat resulteert in een betere prestatie tijdens het schaatsen.

Wanneer kunstijs van mindere kwaliteit wordt gebruikt, kan het oppervlak ruw en oneffen zijn. Dit kan leiden tot onstabiel schaatsen en verminderd plezier op het ijs. Bovendien kan slecht kwaliteitsijs sneller smelten, waardoor er plassen ontstaan die het schaatsen bemoeilijken.

Om optimaal te genieten van je tijd op de kunstijsbaan, is het daarom raadzaam om altijd te streven naar het gebruik van kunstijs van goede kwaliteit. Dit betekent dat je zoekt naar banen die bekend staan om hun goed onderhouden ijsoppervlakken en professionele ijspreparatie.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de temperatuur en de drukte op de ijsbaan. Koude temperaturen zorgen ervoor dat het ijs langer meegaat en minder snel smelt, terwijl een rustige ijsbaan minder slijtage en schade aan het ijsoppervlak met zich meebrengt.

Dus voordat je je schaatsen aantrekt en het ijs opgaat, neem even de tijd om te controleren of het kunstijs van goede kwaliteit is. Dit zal je helpen om optimaal te genieten van je schaatssessie, met een soepel glijdend oppervlak en betere prestaties. Bovendien draagt het bij aan een veiligere en plezierigere ervaring voor alle schaatsers.

Onthoud dus: kies altijd voor kunstijs van goede kwaliteit voor de beste schaatservaring. Geniet van elke slag op het gladde ijs en laat de magie van het schaatsen je betoveren!

Zorg er altijd voor dat je de juiste maat schaatsen hebt, zodat je comfortabel kunt schaatsen op kunstijs.

Zorg voor de Perfecte Pasvorm: Comfortabel Schaatsen op Kunstijs

Als je van plan bent om te gaan schaatsen op kunstijs, is het essentieel om de juiste maat schaatsen te hebben. Een goede pasvorm zorgt ervoor dat je comfortabel kunt schaatsen en optimaal kunt genieten van je tijd op het ijs.

Het kiezen van de juiste maat schaatsen kan soms een uitdaging zijn, vooral als je nieuw bent in de schaatssport. Het is belangrijk om te onthouden dat schaatsen anders aanvoelen dan gewone schoenen. Ze moeten strakker zitten om je voeten goed te ondersteunen en stabiliteit te bieden tijdens het schaatsen.

Bij het passen van schaatsen is het belangrijk om rekening te houden met enkele richtlijnen. Ten eerste moeten je tenen lichtjes de voorkant van de schoenen raken wanneer je staat, maar ze mogen niet worden samengeperst of knellen. Je wilt voldoende ruimte hebben voor beweging en comfort, maar ook een goede controle over je schaatsbewegingen behouden.

Daarnaast moet je letten op de breedte van de schoenen. Schaatsen zijn verkrijgbaar in verschillende breedtematen, dus zorg ervoor dat je voeten goed passen in de breedte van de gekozen maat. Een te smalle of te brede schoen kan ongemak veroorzaken en invloed hebben op je prestaties op het ijs.

Het is ook een goed idee om altijd sokken te dragen die geschikt zijn voor schaatsen. Kies voor dunne, vochtafvoerende sokken die je voeten droog houden tijdens het schaatsen. Dit helpt wrijving en blaren te voorkomen en draagt bij aan het comfort op kunstijs.

Als je twijfelt over de juiste maat schaatsen, aarzel dan niet om advies te vragen aan een professional in een gespecialiseerde schaatswinkel. Zij hebben de kennis en ervaring om je te helpen bij het vinden van de perfecte pasvorm voor jouw voeten.

Onthoud dat comfortabele schaatsen op kunstijs begint met de juiste maat schoenen. Investeer wat tijd en moeite in het vinden van de perfecte pasvorm, zodat je optimaal kunt genieten van je schaatservaring. Zorg goed voor je voeten en laat ze soepel glijden over het ijs, terwijl je volop plezier beleeft aan deze prachtige sport.

Verminder de druk die je uitoefent op het ijs door te oefenen met verschillende technieken zoals glijden, draaien en stuiteren.

Verminder de druk op kunstijs: Oefen verschillende technieken voor een soepelere schaatservaring

Wanneer we op kunstijs schaatsen, is het belangrijk om bewust te zijn van de druk die we uitoefenen op het ijs. Door te oefenen met verschillende technieken kunnen we deze druk verminderen en genieten van een soepelere schaatservaring.

Een van de eerste technieken die we kunnen oefenen is glijden. Het doel is om zo lang mogelijk op één been te blijven glijden, waarbij je het gewicht goed verdeelt over je hele voet. Hierdoor wordt de druk op het ijs verminderd en kun je met minder inspanning vooruitkomen. Probeer jezelf uit te dagen om steeds iets verder te glijden en voel hoe het ijs onder je voeten reageert.

Een andere nuttige techniek is draaien. Door kleine bochten te maken tijdens het schaatsen, kunnen we de druk gelijkmatig verdelen over beide benen. Dit helpt om de belasting op één specifiek punt te verminderen en zorgt voor een betere stabiliteit tijdens het schaatsen. Experimenteer met verschillende bochtgroottes en ontdek hoe dit invloed heeft op de druk die je uitoefent.

Daarnaast kunnen we ook oefenen met stuiteren. Door lichte sprongetjes te maken tijdens het schaatsen, kunnen we de druk tijdelijk verminderen en onze spieren ontlasten. Dit kan vooral handig zijn bij lange afstanden of wanneer je vermoeid begint te raken. Probeer kleine sprongetjes te maken en voel hoe het ijs je helpt om weer op snelheid te komen.

Het oefenen van deze verschillende technieken helpt niet alleen om de druk op het ijs te verminderen, maar verbetert ook je algehele schaatstechniek. Je zult merken dat je meer controle hebt over je bewegingen en dat schaatsen gemakkelijker wordt.

Dus, de volgende keer dat je op kunstijs staat, neem even de tijd om te oefenen met glijden, draaien en stuiteren. Experimenteer met verschillende technieken en ontdek wat voor jou het beste werkt. Verminder de druk die je uitoefent op het ijs en geniet van een soepelere en plezierigere schaatservaring!

Zorg voor een goed onderhoud van de schaatsbladen, zodat ze scherp blijven en het ijs niet beschadigd raakt tijdens het schaatsen.

Een scherp paar schaatsbladen is essentieel voor een optimale schaatservaring op kunstijsbanen. Het zorgt niet alleen voor betere grip en controle, maar helpt ook om het ijs in goede conditie te houden. Daarom is het belangrijk om regelmatig onderhoud aan je schaatsbladen te doen, zodat ze scherp blijven en het ijs niet beschadigd raakt tijdens het schaatsen.

Het eerste wat je kunt doen, is na elke schaatssessie de bladen schoonmaken. Verwijder vuil en ijsresten met een droge doek of borstel. Dit voorkomt dat er zich ophopingen vormen die de scherpte van de bladen kunnen beïnvloeden.

Daarnaast is het verstandig om je schaatsbladen regelmatig te slijpen. Door het gebruik kunnen de bladen bot worden, waardoor ze minder grip hebben op het ijs en je meer moeite moet doen om vooruit te komen. Een goede vuistregel is om je bladen ongeveer eens per 10 tot 15 uur schaatsen te laten slijpen, afhankelijk van de intensiteit van je gebruik.

Het slijpen van de schaatsbladen kun je zelf doen met behulp van een slijpsteen of je kunt dit laten doen door een professionele slijper. Zorg ervoor dat de slijping gelijkmatig gebeurt en dat beide bladen dezelfde hoek behouden.

Na het slijpen is het belangrijk om de bladen goed te controleren op eventuele oneffenheden of beschadigingen. Als je merkt dat er stukjes uit de bladen zijn, is het verstandig om ze te laten repareren voordat je weer gaat schaatsen. Beschadigde bladen kunnen niet alleen je schaatservaring beïnvloeden, maar ook het ijs beschadigen.

Tot slot is het aan te raden om je schaatsen goed op te bergen wanneer je ze niet gebruikt. Bewaar ze in een speciale hoes of schaatstas om krassen en andere beschadigingen aan de bladen te voorkomen.

Door regelmatig onderhoud aan je schaatsbladen te doen, zorg je ervoor dat ze scherp blijven en het ijs niet beschadigd raakt tijdens het schaatsen. Op die manier kun je optimaal genieten van je tijd op de kunstijsbaan en draag je bij aan het behoud van een goede ijskwaliteit voor alle schaatsliefhebbers.

Breng eerst wat warmte toe aan de lagers voordat je gaat schaatsen om ervoor te zorgen dat ze soepel draaien en geolied blijven tijdens het gebruik van kunstijsbaan of ander oppervlakte waarop je gaat schaatsen .

Een slimme tip voor schaatsliefhebbers: een beetje warmte voor je lagers!

Als je van plan bent om te gaan schaatsen op een kunstijsbaan of een ander oppervlak, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je schaatsen soepel draaien en geolied blijven. Een handige truc hiervoor is om wat warmte toe te passen op de lagers voordat je het ijs betreedt.

Waarom is dit nuttig? Wanneer je schaatst, kunnen de lagers in je schaatsen koud worden door de lage temperaturen op het ijs. Dit kan ervoor zorgen dat de lagers stroever draaien en minder goed smeren, waardoor je schaatsprestaties kunnen verminderen.

Om dit probleem te voorkomen, kun je een simpele methode toepassen: breng wat warmte aan op de lagers voordat je begint met schaatsen. Dit kan bijvoorbeeld door je handpalmen over de lagers te wrijven of ze kortstondig dichtbij een warmtebron te houden, zoals een verwarming of warme radiator. Hierdoor worden de lagers iets opgewarmd en behouden ze hun soepelheid.

Door deze kleine handeling toe te passen, zorg je ervoor dat de lagers in je schaatsen optimaal blijven werken tijdens het gebruik van kunstijs of andere oppervlakken waarop je gaat schaatsen. Je zult merken dat ze soepeler draaien en dat jouw schaatstechniek verbetert.

Dus voordat je het ijs betreedt, neem even de tijd om wat warmte toe te passen op je lagers. Het is een eenvoudige maar effectieve manier om ervoor te zorgen dat jouw schaatservaring op kunstijsbaan of andere oppervlakken optimaal is. Veel schaatsplezier!

Schaatsers moeten hun evenwichtsvermogen verbeteren door regelmatig oefening te doen met balansbalk of andere hulpmiddelen die balanceren help verbeteren .

Schaatsers weten dat evenwicht een essentiële vaardigheid is bij het beoefenen van deze prachtige sport. Het vermogen om je evenwicht te bewaren terwijl je over het ijs glijdt, is cruciaal voor een soepele en stabiele schaatstechniek. Gelukkig zijn er verschillende oefeningen en hulpmiddelen die kunnen helpen om het evenwichtsvermogen te verbeteren.

Een van de handige hulpmiddelen die schaatsers kunnen gebruiken om hun balans te trainen, is een balansbalk. Dit kan een eenvoudige balk zijn die op de grond ligt of zelfs een speciaal ontworpen balansbalk voor schaatsers. Door regelmatig op de balk te staan en verschillende bewegingen uit te voeren, zoals zijwaarts bewegen of draaien, kunnen schaatsers hun stabiliteit en coördinatie verbeteren.

Naast de balansbalk zijn er ook andere hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen bij het verbeteren van het balanceren. Denk aan balance boards, wiebelkussens of zelfs trampolines. Deze tools dagen schaatsers uit om hun evenwicht aan te passen aan steeds veranderende oppervlakken, waardoor ze hun stabiliteit verder ontwikkelen.

Het belangrijkste bij het oefenen van balans is consistentie. Schaatsers moeten regelmatig tijd vrijmaken om aan hun evenwichtsvermogen te werken. Het kan handig zijn om deze oefeningen op te nemen in de warming-up of cooling-down routine voor het schaatsen. Door dit regelmatig te doen, kunnen schaatsers hun evenwichtsgevoel versterken en zich zelfverzekerder voelen op het ijs.

Dus, als je je schaatstechniek naar een hoger niveau wilt tillen, vergeet dan niet om te werken aan je balans. Met behulp van een balansbalk, balance board of andere hulpmiddelen kun je je evenwichtsvermogen verbeteren en genieten van een soepelere en stabielere schaatservaring. Blijf oefenen en blijf genieten van het prachtige gevoel van balanceren op het ijs!

Neem regelmatig rustpauzes tussen trainingseenhede als je vaak op kunstijs traint ,zodat je spieren genoeg rust krijgen om optimale prestaties te leveren .

Rustpauzes: Belangrijk voor Optimaal Schaatsen op Kunstijs

Als je regelmatig traint op kunstijs, is het nemen van rustpauzes essentieel om je spieren de nodige rust te geven en optimale prestaties te kunnen leveren. Hoewel het verleidelijk kan zijn om non-stop door te trainen, kan dit leiden tot overbelasting en vermoeidheid, waardoor je uiteindelijk niet het beste uit jezelf kunt halen.

Wanneer je schaatst op kunstijs, worden verschillende spiergroepen intensief gebruikt. Je benen, billen en core worden voortdurend belast tijdens het glijden over het gladde oppervlak. Deze inspanning kan na verloop van tijd leiden tot vermoeidheid en zelfs spierblessures als er geen voldoende hersteltijd wordt genomen.

Door regelmatig rustpauzes in te lassen tijdens je trainingssessies, geef je je spieren de kans om te herstellen en sterker te worden. Dit bevordert niet alleen de prestaties op korte termijn, maar ook op lange termijn. Het helpt blessures te voorkomen en zorgt ervoor dat je lichaam zich kan aanpassen aan de belasting van het schaatsen.

Hoe vaak en hoe lang je rustpauzes moet nemen, hangt af van verschillende factoren, zoals de intensiteit van je training en je eigen fysieke conditie. Over het algemeen wordt aanbevolen om na elke 20-30 minuten intensieve training een korte pauze in te lassen. Dit kan variëren van enkele minuten tot een kwartier, afhankelijk van wat jouw lichaam nodig heeft.

Tijdens deze rustpauzes kun je even gaan zitten, wat rek- en strekoefeningen doen of gewoon ontspannen. Het belangrijkste is dat je je spieren de kans geeft om te herstellen en niet constant onder druk staan. Luister naar je lichaam en neem de tijd die nodig is om weer op krachten te komen.

Dus onthoud: neem regelmatig rustpauzes tussen je trainingssessies op kunstijs. Hiermee geef je je spieren de broodnodige rust om optimaal te kunnen presteren. Door verstandig te trainen en voldoende hersteltijd in acht te nemen, kun je jouw schaatsvaardigheden verbeteren en blessures voorkomen. Schaats met plezier, maar vergeet niet om ook goed voor je lichaam te zorgen!

Gebruik altijd bescherming zoals kniebeschermers , elleboogbeschermers etc als extra beveiliging binnendringende object in contact met uw lichaam kan voorkomen .

Veiligheid voorop: Bescherm jezelf op kunstijsbanen

Het schaatsen op kunstijsbanen biedt ons de mogelijkheid om het hele jaar door van deze prachtige sport te genieten. Of je nu een beginner bent of een ervaren schaatser, het is belangrijk om altijd rekening te houden met je veiligheid. Een eenvoudige maar effectieve tip is het gebruik van bescherming, zoals kniebeschermers, elleboogbeschermers en andere beschermende uitrusting.

Wanneer we op kunstijsbanen schaatsen, kan er altijd een risico zijn dat we in contact komen met objecten die onbedoeld op het ijs terecht zijn gekomen. Denk aan kleine steentjes, stukjes ijs of zelfs voorwerpen die andere schaatsers hebben verloren. Om te voorkomen dat deze objecten in contact komen met ons lichaam en letsel veroorzaken, is het dragen van bescherming essentieel.

Kniebeschermers en elleboogbeschermers zijn bijvoorbeeld zeer nuttig om blessures te voorkomen. Ze bieden extra demping en beschermen gevoelige gewrichten tegen harde klappen of scherpe voorwerpen die zich onder het ijs kunnen bevinden. Daarnaast kunnen polsbeschermers ook van pas komen om polsbreuken bij valpartijen te voorkomen.

Het gebruik van beschermende uitrusting is niet alleen verstandig voor beginners die nog hun balans moeten vinden, maar ook voor ervaren schaatsers. Zelfs de meest ervaren schaatser kan onverwachts ten val komen door een onvoorziene situatie. Het dragen van bescherming geeft gemoedsrust en zorgt ervoor dat je met vertrouwen op het ijs staat.

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat veiligheid niet alleen gaat om het beschermen van jezelf, maar ook om het respecteren van andere schaatsers. Houd voldoende afstand en vermijd abrupte manoeuvres die anderen in gevaar kunnen brengen. Door verantwoordelijk te schaatsen, dragen we bij aan een veilige en plezierige omgeving voor iedereen.

Dus voordat je het ijs op gaat, vergeet niet om jezelf te beschermen met kniebeschermers, elleboogbeschermers en andere benodigde uitrusting. Veiligheid moet altijd de hoogste prioriteit hebben, zodat we optimaal kunnen genieten van onze tijd op kunstijsbanen. Schaats met plezier, maar schaats ook verstandig!

Wees voorzichtig binnendringende object zoals steentjes , stukken glas

Wees voorzichtig op kunstijs: Vermijd binnendringende objecten zoals steentjes en stukken glas

Schaatsen op kunstijs is een geweldige ervaring, maar het is belangrijk om altijd alert te blijven en voorzorgsmaatregelen te nemen om ongelukken te voorkomen. Een van de dingen waar je op moet letten tijdens het schaatsen is het vermijden van binnendringende objecten zoals steentjes en stukken glas.

Hoewel kunstijsbanen zorgvuldig worden onderhouden, kunnen er soms kleine objecten op het ijs terechtkomen. Dit kan gebeuren doordat schaatsers per ongeluk iets laten vallen of doordat vuil van buitenaf naar binnen wordt gebracht. Het kan verleidelijk zijn om er gewoon overheen te schaatsen, maar dit kan gevaarlijk zijn.

Binnendringende objecten kunnen namelijk leiden tot valpartijen of zelfs ernstige verwondingen. Een klein steentje kan ervoor zorgen dat je plotseling uit balans raakt, terwijl een stuk glas snijwonden kan veroorzaken. Daarom is het belangrijk om altijd alert te zijn en deze objecten te vermijden.

Als je merkt dat er iets op het ijs ligt, probeer er dan omheen te schaatsen of stop even om het object veilig van het ijs te verwijderen. Als je niet in staat bent om dit zelf te doen, waarschuw dan een medewerker van de ijsbaan, zodat zij actie kunnen ondernemen om het probleem op te lossen.

Daarnaast is het ook belangrijk om je schaatsen regelmatig te controleren op eventuele scherpe voorwerpen die vast kunnen zitten in de ijzers. Controleer voordat je het ijs op gaat of er geen steentjes, takjes of andere objecten aan je schaatsen kleven. Dit helpt om ongelukken te voorkomen en ervoor te zorgen dat je soepel kunt blijven schaatsen.

Dus onthoud, wees altijd voorzichtig op kunstijs en vermijd binnendringende objecten zoals steentjes en stukken glas. Door alert te blijven en deze eenvoudige voorzorgsmaatregelen in acht te nemen, kun je veilig en met plezier genieten van het schaatsen op kunstijsbanen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.